„Niech wspólne cierpienie nie prowadzi
do rozłamu, ale niech spowoduje cud pojednania.”

Misja

Kiedy w rodzinie pojawia się dziecko niepełnosprawne wszystko się zmienia…
Wszystko staje się podporządkowane rehabilitacji i walce o życie i zdrowie tego dziecka.

Rodzice muszą zrezygnować z własnych planów, marzeń, pracy… a o odpoczynku, relaksie, spotkaniach z przyjaciółmi i wakacjach nie ma mowy. Brak na to siły, czasu i pieniędzy.

Kilka tygodni przed powstaniem fundacji zorganizowaliśmy wyjazd dla 10 rodzin. Pojechaliśmy na weekend do Szklarskiej Poręby, niektórzy z nas znali się tylko z widzenia inni wcale. Połączyło nas jedno – wszyscy mieliśmy dzieci z jakimiś chorobami.

Szybko nawiązaliśmy relację, wszyscy się zintegrowali… Okazało się, że dla wielu był to jedyny wyjazd poza turnusem rehabilitacyjnym od lat. Dla niektórych była to pierwsza od 12 lat okazja by wyjechać razem – mama, tata i dzieci. Doświadczenie wielu było wcześniej takie, że mama jechała na turnus rehabilitacyjny z dzieckiem a reszta – tato, rodzeństwo – zostawali w domu. Wszyscy jednogłośnie przyznali, iż potrzebują takiego czasu dla nich i dla całej rodziny.

Fundacja powstała jako odpowiedź na oczekiwania i pragnienia rodziców dzieci niepełnosprawnych. Jako rodzice stale myślimy o naszych dzieciach, ale czasami marzymy o chwili wytchnienia dla siebie, o spotkaniu innych rodziców, o wspólnym spędzeniu czasu z całą rodziną, o integracji naszych rodzin…

Fundacja postawiła sobie za cel główny organizować wyjazdy weekendowe, a szczególnie wakacyjne dla całych rodzin. Wyjazdy w czasie których głównie będziemy nabierać siły, spędzać czas razem, integrować się z innymi i ze sobą. W czasie naszych wyjazdów nie zabraknie rehabilitacji grupowej, zajęć integracyjnych, zajęć tylko dla dzieci i w tym samym czasie zajęć tylko dla rodziców, a przed wszystkim okazji do nabrania sił do dalszej rodzinnej walki o zdrowie dziecka.