W dobrym tonie było tutaj być!” – takie zdania padały z ust osób uczestniczących w koncercie charytatywnym zorganizowanym przez naszą fundację w dniu 28 lutego 2016 roku. Koncert składał się z dwóch części – religijnej w Brzezince Średzkiej i artystycznej w hali sportowej w Pisarzowicach. Zaczęliśmy uroczystą mszą św. w kościele NMP Królowej Polski w Brzezince Średzkiej, w czasie której o oprawę muzyczną zadbała diakonia ze wspólnoty Benedictus z Wrocławia. Parafianie i zaproszeni goście tłumnie przybyli do kościoła, aby modlić się o zdrowie dla Stasia.

Drugą część zaczęliśmy zbiórką krwi od godziny 13.00, od razu ustawiła się długa kolejka do krwiobusu, w rezultacie czego zarejestrowało się 55 dawców z czego krew mogło oddać 38 osób i zostało zebrane ponad 17 litrów krwi.

O godzIMG_4879_wynikinie 16.03 rozpoczęły się występy artystyczne, w których udział wzięli: dzieci z teatrzyku Promyk przygotowywane przez fundację Promyk, uczestnicy Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Miękini „Bałamutki” w kabarecie „Wesołe życie staruszka”, Dawid Gołąbek uczestnik Warsztatu Terapii Zajęciowej ze Stowarzyszenia Ostoja ze Środy Śląskiej w popisowym tańcu, utalentowane dzieci ze szkoły w Pisarzowicach oraz goście specjalni, Mateusz Kowalczyk i Mariusz Świnkowski z Wrocławia. W czasie występów na hali wolontariusze, dzieci ze szkoły w Pisarzowicach, zbierali datki do puszek i w sumie udało im się zebrać podczas całego dnia kwotę 5870,18 zł i 100 koron czeskich.

W międzyczasie odbyły się owocne licytacje, w czasie których między innymi można było wylicytować koszIMG_4876_wynik smakołyków ufundowany przez restaurację Kredens, torty ufundowane przez cukiernię Yogi i sołectwo Lenartowice, domowej roboty wędliny ufundowane przez księdza Piotra Zborowskiego i Państwa Gwizdała, największe zainteresowanie jednak wzbudziły obrazy namalowane przez osoby niepełnosprawne ze stowarzyszenia Ostoja oraz gadżety kibiców, czyli piłki i koszulki z autografami od WKS Śląsk Wrocław oraz czapeczka, książka i plakat od mistrzyni Olimpijskiej Renaty Mauer – Różańskiej. Z samych licytacji zebraliśmy 5710 zł.

Dziękujemy wszystkim przybyłym gościom, sponsorom a także zaangażowanym w całą akcję wolontariuszom. W koncercie dla Stasia w znacznej mierze byli zaangażowani nauczyciele, dyrekcja i pracownicy szkoły w Pisarzowicach za co im z serca dziękujemy.IMG_4940_wynik